Te shetisesh ne natyre ben mire

Smog, trafik, stres, zhurma gjithandej… Qyteti eshte i bukur dhe ofron shume mundesi jetese, ama mbart me vete edhe faktor jo pozitiv per shendetin tone. Jo te gjithe e dime qe te jetosh ne qytet, larg natyres dhe gjelberimit, mund te sjelle ndryshime ne skemen tone te te menduarit. Urbanizimi sjell rritjen e te menduarit negativisht.

SI TE LIROHEMI NGA MENDIMET NEGATIVE?

Nje nga menyrat me te thjeshta eshte te ecim mes gjelberimit. Nje studim i publikuar ne revisten PROCEEDING te Akademise Kombetare te Shkencave ne USA, ka zbuluar se nje shetitje e qete mes gjelberimit, na liron nga mendimet helmuese (negative) dhe permireson ndjeshem zemren dhe punen e saj. Pas nje shetitje 90 min ne gjelberim, vullnetaret qe bashkpunuan ne kete studim jane analizuar dhe krahasuar perballe te tjere vullnetareve, qe iu nenshtruan nje shetitjeje te tille ne kohe por jo ne pyll, por ne rruget e nje qyteti dendesisht te urbanizuar.

Rezultati?

Shetitesit e ”gjelber” u treguan vendosmerisht te paster nga mendimet negative, ne zonat nervore te tyre u vu re nje rritje e humorit, nje qetesi dhe kthjelltesi ne mendime. Pra thjesht kontakti me natyren dhuron qetesi dhe mireqenie te brendshme, per te cilen te gjithe kemi nevoje. Edhe ne kaosin e qendrave te banuara ne mund te gjejme oaze paqe dhe natyre.

Si?

Duke eleminuar nga shtepite tona materiale te trajtuar kimikisht, ngrenien shendetshem, duke e pasuruar perdishmerine tone me ushqime biologjikisht te pastra, ruajtja e qetesise ne ambjentet ku jetojme, sa me pak ndricim led gjate nates, sidomos ne ambientet ku fleme..

JO DISPOZITIVEVE ELEKTRONIK E WI-FI. PO CARCAFEVE DHE MBULESAVE ME MATERIALE QE PRODHOHEN NGA FIBRA NATYRALE. PO NJE DYSHEKU NATYRAL DHE ERGONOMIK

E thene ndryshe: PER TE GJETUR PRANVEREN PERSE TE MOS PROPOGANDOJME NJE SHETITJE NE PYJE, OSE ME MIRE NE TOSKANA, ATY KU LINDI MAGNIFLEX… KU DASHURIA PER GJUMIN ESHTE LIDHUR NGUSHTE ME NATYREN.