Si ta zgjedhim dyshekun e duhur?

Si ta zgjedhim dyshekun e duhur

TE FLESH MIRE! RREGULLAT; Si ta zgjedhim dyshekun e duhur?

Mbeshtetja, ajrimi, temperatura, higjena. Keto jane karakteristikat qe duhet te mbajme parasysh kur vendosim te ndryshojme shtratin. Te pushosh mire eshte e rendesishme per te jetuar mire. Ekspertet keshillojne te gjitha sjelljet qe duhet te bejme para se te fleme, si: cilat ushqime eshte mire te evitojme, temperaturen qe duhet te kete dhoma e gjumit, ndricimin dhe zhurmat e bezdisshme. Nje pjese te rendesishme e luan shtrati, zgara pjesa ku mbeshtetet dysheku, ama peshen specifike e ze dysheku. Ne treg ka me dhjetra dyshek, por cili eshte i duhuri, Si ta zgjedhim dyshekun e duhur?

“Kompanite po investojne shume prej vitesh, ne kerkime dhe zhvillim. Si rezultat jane zhvilluar zgjidhje te ndryshme per te fjetur, por njesoj ne efikasitet- shpjegon Maria Sonia Picoli, (Presidente e Keshillit Drejtues te Shoqates se Prodhueseve Italiane te Dyshekeve Cilesor) – Seicili nga ne -vazhdon ajo, ne baze te karakteristikave fizike dhe preferencave individuale, zgjedh nje tipologji te ndryshme dysheku. Jemi duke shkuar drejt nje personalizimi te dyshekut. Nuk ka njer dyshek te mire per te gjithe. Ka zgjidhje dhe pergjigje individuale- perfundon ajo.

Cili eshte rregulli i pare, Si ta zgjedhim dyshekun e duhur?

Sigurisht niveli elasticitetit dhe mbeshtetejes. Kush eshte me i rende ne peshe trupore, zhytet me shume ne dyshek. Per kete kategoriduhet nje mbeshteteje e vendosur qe se bashku me elasticitetin e pershtatshem ju pergjigjet ketyre peshave.

Nje person me i lehte ne peshe, ka nje grade me te ulet te zhytjes ne dyshek. Por sot mund te flene rehatshem ne te njejtin dyshek edhe persona me karakteristika fizike shume te ndryshme. Ka modele qe ofrojne mundesine te mbeshtesin dy persona me pesha te ndryshme ne grade te ndryshme mbeshteteje.

Fale kerkimeve, ekziston ajo qe quhet “pergjigja progresive vertikale”. Pesha trupore ne fakt ushtron nje presion vertikal, ndaj poshte saj duhet te gjendet nje pergjigje elastike.

Dysheku ndertohet me nje seri shtresash, elemente qe jane ne gjendje te basheveprojne me njeri-tjetrin, ne nje menyre a ne nje tjeter, duke ofruar nje koncept elasticiteti progresiv: duke gjetur, personi i lehte nje lloj mbeshtetje, personi me i rende nje tjeter.

Cila eshte shkalla e fortesise qe keshillohet, Si ta zgjedhim dyshekun e duhur?

Studime shkencore te publikuar ne “SHKENCA”(nje reviste prestigjoze), kane arritur ne perfundimin qe shkalla e fortesise optimale eshte: mesatare forte. Nese dysheku eshte teper i bute: zhytemi, duke pozicionuar jo korrektesisht shpinen, duke cuar ne problemete rrezikshme te shendetit me kalimin e kohes. Ne dysheket e bute eshte gjithashtu e veshtire te ngrihesh, sidomos te moshuarit qe e kane te nevojshme nje nxitje, plus qe edhe djersitja do jete me e larte ne dysheket e bute.

E kunderta; nje dyshek i ngurte, nuk eshte i pershtatshem, sepse kur ne fleme ne brinje, ndjejme nje seri pickimesh ne trup, sepse qarkullimi i gjakut pengohet.

Pertej mbeshtetjes se duhur, cilat jane karakteristikat e tjera qe nje dyshek duhet te kete?

Transpirimi eshte i nevojshem, sepse gjate gjumit humbasim shume lengje. Pra nevojitet nje dyshek ne gjendje te favorizoje, tharjen e djerses, sepse akumulimi i tepert ne brendesi te dyshekut eshte negativ per shendetin tone, ndaj nevojitet nje ventilim perfekt. Ne fakt lageshtira e tepert con ne mikro-reaksione te vazhdueshme te demshme. Per me teper qe nuk duhet te harrojme qe nje dysheki lagesht eshte habitati ideal per zhvillimine e baktereve dhe akarieve.

A ekzistojne dyshek qe mbajne nje temperature konstante?

Sigurisht. Eshte nje teknologji e zhvilluar nga NASA, per veshjet e astronauteve. Ekzistojne dyshek ne gjendje te ruajne temperaturen konstante te trupit, permes materialeve te afta per thithjen e nxehtesise kur eshte vecanerisht nxehte dhe anasjelltas. Jane materialeqe pasurohen me ane te nanoteknologjise me elemente qe ndryshojne fazat e tyre, duke kaluar nga gjendja e ngurte ne te lenget dhe ne kete menyre, temperatura e trupit eshte gjithmone konstannte. Kjo teknologji aplikohet ne veshjet e dyshekeve, por edhe ne materialet qe perbejne shtresat e buta.

Si te ruajme higjenen e dyshekut?

Se pari, te ruhen keshillat e mirembajtes qe shoqerojne cdo dyshek ne paketimin etyre.

Ajrosje e vazhdueshem, pa carcaf, me dritare hapur per 10-15 min.

Rrotullim nga koka te kembet dhe anasjelltas, periodikisht duke per te mbajtur veshjen te palevizur dhe te njetrajteshme mbeshtetjen e lastrave perberese.

Evitimi i njomjes edhe ne tentative pastrimi te njollave sepse uji deperton dhe le shenja ne cope.

Ndalohet rreptesisht pastrimi me avull.

Mund te pastrohet me fshese me korrent por me frekuence te ulet si dhe larje kellefeve kur jane me zinxhire.

 

Sa duron nje dyshek?

Keshillohet zevendesimi i dyshekut cdo 7-10 vjet, per arsye te njohura higjenike. Edhe pse nga jashte mund te duket perfekt, ne brendesi perdorimi mbi 10 vite eshte evident. Nqs erdhi koha nderrimit, duhet te dime si ta zgjedhim dyshekun e duhur.

 

Si do jete dysheku i te ardhmes? – MagniSmartech

Gjithmone e me shume do te shkohet drejt personalizimit te dyshekut, per cdo kategori klientesh. Magniflex ju ofron nje dyshek qe ne brendesi ka dispozitiv qe monitoron gjumin, duke grumbulluar informacione te lidhura me parametrat jetesor, sic eshte: ritmi kardiak, ai i frymemarrjes si dhe parametrat e ambjentit, ndricimi, temperatura, etj. Keto informacione transferohen ne smartfonet tane, e keshtu mund te verifikojme: cilesine e gjumit.

 

 

Te gjitha sa permendem, madje edhe dyshekun e se ardhmes, i keni ketu ne MAGNIFLEX

 

Ju mirepresim!

 

 

 

 

 

 

 

× We are here to help you!