Gjumi ne shtatezani, nga tremujori i pare deri ne te tretin!

Shtatezania sjelle me vete ndryshime te panumerta te nenat e ardhshme. Midis ketyre ndryshimeve, perfshihet edhe ndryshimi i ritmit te gjumit, i cili ndryshon cdo tremujor te shtatezanise.

Gjate tremujorit te pare te ngjizjes, grate jane pergjithesisht te prekura nga ipersonnia, gjendje konstante e te paturit gjume, pergjate gjithe harkut ditor. Kjo pergjumje e perhershme ne kete faze, shkaktohet nga “mbi puna” qe i nenshtrohet trupi i gruas: zemra pompon me shume gjak dhe rrit qarkullimin, mushkerite prodhojne me shume oksigjen, progresteroni (hormoni i shtatezanise) zvogelon fazen REM te gjumit, faza me e thelle dhe gjithashtu sheqernat ne gjak zvogelohen. Ketyre u shtohet edhe lodhja psiko-fizike e lidhur me te perzjerat ne stomak dhe ndjenjen e ankthit, qe edhe pse shtatezania eshte nje event i lumtur, gruaja i provon pashmangshmerisht te gjitha keto ne kete prespektive te re qe eshte duke pritur.

Tremujori i dyte i shtatezanise eshte ai ne te cilin grate ndihen ne forme te shkelqyer dhe plot energji. Pergjate tremujorit te trete shfaqen shqetesime te reja gjate gjumit te cilat lidhen me motive sic jane ndryshimi i prakticitetit te perditshem, si rritja e barkut, gje qe pengon tashme te fjeturin ne cdo pozicion, apo shkelmimi dhe pesha e bebit te cilat shtrengojne fshikezen e urines, duke detyruar nenen e ardhshme te shtoje vajtje ardhjet dhome e gjumit-tualet. Ne fakt kjo pagjumesi e nates, e pergatit gruan me ritmin zgjim-gjume te cilin duhet ta perballoje ne momentin e ushqyerjes me gji edhe naten.

Eshte e rendesishme qe nenat e ardhshme te pushojne dhe te bejne dremitje apo gjume pasditeve, pasi studime klinike kane treguar qe ka nje lidhje shume te forte midis cilesise se gjumit dhe sistemit imunitar te gruas; komplikimet pergjate lindjes se femijeve nen peshe, jane me te shpeshta te nenat qe kane pushuar pak gjate periudhes se shtatezanise.

Per te pushuar shendetshem dhe per relax maksimal te femijeve, me sigurine e nje marke qe zoteron certifikimet me te rendesishme te perzgjedhjes se materialeve: eshte MAGNIFLEX.