Dyshek me te mire per nje gjume te rehatshem

Dyshek me te mire per nje gjume te rehatshem

Te flesh me dyshek me te mire eshte mire per shendetin: nje ore me shume gjume, permireson humorin dhe “mbron” nga semundjet. Po nje ore me pak???!!! Perkundrazi…

Lexoni artikullin e meposhtem te shkeputur nga Huffington Post.

  • Humori i mire,
  • Performanca me e mire mendore,
  • Por edhe prespektive me e mire shendetsore.

Keto jane perfitimet e nje ore te vetme shtese me gjume ne nje nate, sipas studimit me te fundit te Universitetit Surray, te kryer nga Simon Archer.

Eksperimenti perfshin vullnetare te ndare ne dy grupe: ata te grupit te pare iu pershkrua per te fjetur 6 ore e gjysem dhe grupi i dyte 7 ore e gjysem. Ne testet e kryera doli se deri ne 500 gene u aktivizuan ndryshe ndermjet dy grupeve.

Konkluzionet?

Nje ore me pak gjume ndikon negativisht ne proceset inflamatore, ne pergjigjet imune, reagimet ndaj stresit, metabolizmi qelizor dhe rritje konsiderueshme ne rrezikun e zhvillimit te semundjeve qe nga diabeti deri te kanceri.

Pra me edhe me pak se 6 ore gjume keto rreziqe riskojne edhe me shume.

Ekipi hulumtues i Dr. Acher ka publikuar ne revisten” PNAS” konkluzionet e metejshme, sipas te cilave, 700 gene do te ndryshohen dhe shume prej tyre me funksione rregullatore, qe kane ndikim ne te gjithe aktivitetet e metabolizmit te trupit.

Hulumtimi kishte per qellim, pikerisht te tregonte efektet e privimit kronik te gjumit, te cilat stimulojne vertet jeten e shume njerzve, ndryshe nga eksperimentet ” drastike” te kryera ne te kaluaren, qe mbahen vullnetare zgjuar per 5 dite me radhe.

Pasojat e mungeses se gjumit per shendetin, jane tashme te njohura prej kohesh. Kohet e fundit, “Natyra” kishte listuar studimet kryesore mbi pasojat e gjumit te shkurter. Efektet mbi metabolizmine sheqerit do te jene ekuivalente me 10 kg peshe, sipas Eva Van Cauter. Sipas Aric Prather, keto efekte do te jene te tilla sa te anulojne (humbin) efektin e vaksines kunder hepatitit B.

Nga ana tjeter, jane teper pozitive, efektet e nje ore me teper gjume qe sigurohet me dyshek me te mire. Per Dr. Monika Haak dhe Dr. Janet Mullington do te mjaftonte nje ore gjume me teper per te ulur ne menyre drastike presionin e gjakut, te pacientet me hipertension.

Studim i fundit konfirmon keto botime, duke demonstruar nje permiresim te pergjithshem ne cilesin e jetes se njerzve.

Kush mendon qe gjumi eshte vetem per dembelet duhet ta rimendoj…

Ku do gjenim dyshek me te mire?  KU TJETER DO BENIM GJUMIN ME CILESOR PER NJE JETE NE MIREQENIE??

 

Ejani ne Magniflex, per te fjetur ne nje bote endrrash…

× We are here to help you!